Digitala möten – Sex tips för onlinemöten och videokonferenser

0
517
digitala möten

Att hålla digitala möten och videokonferenser blir allt vanligare, speciellt i oroliga tider. Tekniken har blivit bättre den senaste tiden men fortfarande drabbas vi av teknikstrul och ovana medarbetare. Vem har inte varit med om personer som glömmer att muta eller glömmer bort att kameran är på? Här är sex råd hur du håller bättre onlinemöten med dina medarbetare.

 1. Skicka tydliga instruktioner i mötesinbjudan

  I mötesinbjudan bör du skicka tydliga instruktioner till hur man deltar i mötet. Skicka även med vilka regler som gäller för mötet. Till exempel att man har video på men mikrofonen av när man inte pratar. Tipsa även om att man ska testa sin utrustning i förväg. Dessutom bör alla deltagare koppla upp sig mot mötet ett par minuter innan så man är förberedd när mötet börjar.digitala möten

 2. Var förberedd och starta i god tid

  Det kan ses som en självklarhet att vara i tid till ett möte, men vid digitala möten är det extra viktigt. Alla vet om att det kan ta någon minut innan alla är uppkopplade och har tekniken på plats. Om även du som mötesinbjudare är sen kan det skapa en dålig stämning under hela mötet.

 3. Håll stilen även i digitala möten

  Klä dig i samma kläder som du skulle ha på kontoret. Att sitta i mjukisbyxor och urtvättad t-shirt är inte professionellt bara för att du sitter hemma och jobbar är inte professionellt. Och kom ihåg att även tänka på stilen på underkroppen. Helt plötsligt kanske du måste resa på dig av någon anledning

 4. Använd gärna video och presentera alla

  Vissa företag begränsar möjligheten att använda video vid onlinemöten. Helt enkelt för att det tar för mycket bandbredd. Men starta gärna möten med att alla får säga hej med video på en kort stund. Sedan när presentationen är klar kan man stänga av bilden. Det gör att man får en bättre närvara på mötet.

 5. Muta när du inte pratar

  Stäng alltid av mikrofonen när du inte pratar. Då slipper de andra deltagarna höra ditt bakgrundsljud. Använd dessutom alltid hörlurar så slipper du risken för rundgång i ljudet.

 6. Delta i mötet

  Det låter som en självklarhet men hur ofta märker man inte hur deltagare sysslar med annat. Det kan vara allt från skriva mejl till att prata med andra personer i hemmet. Det märks tydligt när någon är frånvarande på mötet. Det är extra viktigt att du som initierat mötet är aktiv och närvarande.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här